Προσαρμογή στο νέο σχολικό περιβάλλον

 • Προσαρμογή στον παιδικό σταθμό.

  Πώς θα γίνει ήπια και χωρίς (πολλά) κλάματα.

  Είτε γιατί είστε εργαζόμενη μαμά ή γιατί το παιδάκι σας έφτασε πλέον σε ηλικία που πρέπει να πάει σχολείο για τη σωστή κοινωνικοποίησή του, πήρατε την απόφαση να το εντάξετε στα πλαίσια ενός παιδικού σταθμού.

   Μην βασανίζεστε για το αν πήρατε τη σωστή απόφαση, γιατί δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Οι έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που πηγαίνουν παιδικό σταθμό είναι πιο αυτάρκη, πιο κοινωνικά, έχουν πλουσιότερο λεξιλόγιο, περισσότερες γνώσεις, αναπτύσσουν πιο γρήγορα δεξιότητες, μαθαίνουν να μοιράζονται, προσαρμόζονται ευκολότερα, γίνονται πιο ανεξάρτητα.

   Άρα στηρίξτε την απόφασή σας και μην εκφράζετε οποιαδήποτε δική σας ανασφάλεια γιατί αυτή θα μεταδοθεί στο παιδί σας. Αν την περίοδο που το παιδί θα ξεκινήσει παιδικό σταθμό ισχύουν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες στο οικογενειακό περιβάλλον, φροντίστε να δημιουργήσετε όσο είναι δυνατόν το κατάλληλο timing. Πχ αν περιμένετε δεύτερο παιδάκι, επιλέξτε να στείλετε το πρώτο στο σχολείο τουλάχιστον έξι μήνες πριν τον ερχομό του νέου μέλους ή έξι μήνε μετά απ’ αυτό, ώστε οι αλλαγές στη ζωή και την καθημερινότητά του να είναι πιο ήπιες.

   Ο πρώτος αυτός αποχωρισμός και η προσαρμογή στη σχολική ζωή φαίνεται πως είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση και για το παιδί αλλά και για τους γονείς.

   Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να τον βιώσετε ομαλά και χωρίς προβλήματα.

   Καταρχήν, κάντε έρευνα αγοράς και επιλέξτε τον παιδικό σταθμό που θεωρείτε κατάλληλο για το παιδί σας.

  • Ανακοινώστε του τις εξελίξεις με ενθουσιασμό και χαμόγελα.
  • Επισκεφτείτε μαζί το χώρο και αφήστε το να εξερευνήσει την αυλή, τα παιχνίδια και να γνωριστεί με τη μελλοντική δασκάλα.
  • Φροντίστε να έχετε άδεια από την εργασία σας τις πρώτες ημέρες. Ξεκινήστε με λίγες ώρες στην αρχή και αυξήστε μετά την τρίτη περίπου μέρα. Μία με δύο ώρες στην αρχή είναι ό,τι πρέπει. Την πρώτη μέρα ίσως απαιτηθεί και η δική σας παρουσία στο χώρο. Η πολιτική του κάθε σχολείου σε αυτό το κομμάτι διαφέρει, γι’ αυτό πριν την εγγραφή σας ρωτήστε πώς το χειρίζονται και τι προτιμούν.
  • Μείνετε ψύχραιμη και σταθερή όταν το παιδάκι «γαντζωθεί» επάνω σας ή κλαίει ή δεν θέλει να μπει στο χώρο του σχολείου. Αυτές οι αντιδράσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές όταν ένα παιδί αποχωρίζεται το οικείο οικογενειακό περιβάλλον και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

   Από τη στιγμή που εμπιστεύεστε έναν παιδικό σταθμό, αυτόν που κέρδισε τις εντυπώσεις σας, δείξτε εμπιστοσύνη και στους παιδαγωγούς του και αφήστε τους να σας βοηθήσουν με τη διαδικασία της ήπιας προσαρμογής. Έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και δεν εμπλέκονται συναισθηματικά στο βαθμό που το κάνετε εσείς. Είναι εκεί για να βοηθήσουν τα μικρά σας να ανοίξουν τα φτερά τους σε μια πρώτη επαφή με την ευρύτερη κοινωνία.